Dienvidlatgales novada bērnu un jauniešu folkloras kopu reģionālais sarīkojums- skate “Zynu, zynu tāva sātu”
18/04/2018

1 13.aprīlī Līvānu novada Kultūras centrā notika Dienvidlatgales novada bērnu un jauniešu folkloras svētki – skate. Pasākumā piedalījās 300 dalībnieki no 15 folkloras kopām.
Pasākuma uzdevums ir tradicionālo vērtību apzināšana, to apgūšanas un pārmantošanas veicināšana un popularizēšana Latvijā bērnu un jauniešu vidū. Tas ir Latvijas bērnu un jauniešu folkloras kopu gada veikuma izvērtējums, problēmu un to risinājumu apzināšana, kā arī savstarpēju kontaktu veidošana.
Pasākums sākās ar koncertu “Zynu, zynu tāva sātu”. Katra kopa sniedza  7 minūšu programmu, demonstrējot savas prasmes vienā vai vairākos folkloras žanros atbilstoši 2017./2018. mācību gada tēmai „Zinu, zinu tēva sētu”. Šogad temats – “Kāzas”.
Pasākuma dalībniekus sveica Līvānu BJC direktore Zane Praņevska. Koncertu kuplināja Pinupu dzimtas muzikanti. Vecmeistars Jānis Pinups , kuram jau ir 91 gads muzicēja kopā ar savu mazdēlu- ermoņiku spēlmani  Oskaru Pinupu . Līvānu novada kultūras centra māksliniece Alla Griņeviča bija uzbūrusi brīnišķīgu tēva sētas motīvu.

Kultūras centra mazajā zālē svētku dalībniekiem un skatītājiem bija iespēja apmeklēt  fotogrāfiju izstādi “Mans novads senajās fotogrāfijās “.  Par cik, šogad vairāk tika pētītas kāzu tradīcijas, tika veidotas ekspozīcijas “Tō precējjēs …..Leivōnūs, Vōrkavā, Rībeņūs… uttt.” Varēja aplūkot gan kāzu fotogrāfijas, gan kāzu kleitas,  kurpes , plīvurus un citus kāzu atribūtus.
Pasākuma 2.daļā notika interaktīvās darbnīcas jeb “Prasmju skola” .  Aušanas darbnīcā, audējas Ineses Valaines vadībā, varēja aust pērļu jostiņas. Rokdarbniece Žanna Vilcāne ierādīja kā aužami un tamborējami lupatu paklājiņi. Keramikes Līgas Bernānes vadībā no māla  tika  darinātās lielās burbuļsaktas. Interaktīvajā nodarbībā “Tōdi roksti pyureņā” meistars Jānis Zvirbulis palīdzēja apgūt latvju rakstus. “Čaklo roku” darbnīcā meistare Evita Kleina mācīja šūt lellītes. Ar lielu interesi zēni iesaistījās kokapstrādes darbnīcā, kur gatavoja  rotaļlietas “Gardeguņus”. Tiem, kuriem patīk iet rotaļās, bija iespēja iesaistīties rotaļu un danču darbnīcā, kuru vadīja  lielisks rotaļu pārzinātājs, folkloras kopas “Ceiruleits” dalībnieks Mairis Iesalnieks.. Līvānu novada KC  mazajā zālē Vārkavas folkloras kopas ”Vecvārkava” dalībniece Helēna Ērgle vadīja interaktīvo nodarbību par Latgales novada kulinārijas mantojumu “Manas bērnības garšas”. Folkloras kopu dalībnieki bija saveduši dažādus pašmāju labumus. Bija arī milzīga torte!
Pēc sarīkojuma notika ekspertu, novada koordinatora un folkloras kopu vadītāju apspriede. Skati vēroja Valsts Izglītības satura centra folkloras jomas speciāliste, Rīgas Skolēnu pils folkloras ansambļa „Kokle” vadītāja Dina Liepa, Valsts Izglītības satura centra folkloras jomas speciāliste Māra Mellēna un Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta vadošā pētniece, etnoloģe Anete Karlsone.
Svētku noslēgumā tika godināti folkloras kopu vadītāji un dalībnieki. Visi folkloras kopu vadītāji saņēma Valsts Izglītības satura centra (VISC) pateicības rakstus par veiksmīgu tēmas „Zinu, zinu tēva sētu” izpēti vietējo tradīciju kontekstā un aktīvu līdzdalību Dienvidlatgales novada sarīkojumā.
I pakāpes diplomu ieguva:

  • Līvānu 1.vidusskolas un Līvānu novada KC folkloras kopa “Ceiruleits” (vecākā grupa);vad .Anna Kārkle;
  • Līvānu 1.vidusskolas un Līvānu BJC folkloras kopa “Ceiruleits” (jaunākā grupa) vad .Anna Kārkle;
  • Riebiņu vidusskolas folkloras kopa “Jumalāni”, vad. Ārija Bergmane-Sprūdža, Rita Pudāne;
  • Vārkavas vidusskolas folkloras kopa„Voluydzeite”, vad. Romualds Kairāns, Helēna Ērgle;
  • J. Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas folkloras kopa “Rūtoj”, vad. Ilze Rožinska;
  • Aglonas vidusskolas folkloras kopa “Žibacteņa”(jaunākā grupa), vad. Lilita Valaine
  • Aglonas vidusskolas folkloras kopa “Žibacteņa”(vecākā grupa), vad. Lilita Valaine
  • Salas pamatskolas folkloras kopa “Dzeipureņš”, vad. Aigars Krekels, Anita Vjakse;

II pakāpes diploms tika piešķirts:

  • Vaboles vidusskolas folkoras kopa “Kanči”, vad. Elga Kursiša;
  • Špoģu vidusskolas folkloras kopa, vad. Marija Umbraško;
  • Preiļu 1.pamatskolas folkloras kopa “Rūtoj” (jaunākā grupa), vad. Ilze Rožinska;
  • Pelēču pamatskolas folkloras kopa “Pelēcīši”, vad. Romualds Kairāns;
  • Naujenes pamatskolas folkloras kopa, vad. Inga Zeile;
  • Rožupes pamatskolas folkloras kopa  “Rūžupeite”, vad. Inga Kūkusiliņa;
  • Cesvaines vidusskolas folkloras kopa, vad. Baiba Putniņa

Sirsnīgs paldies tika teikts visiem dalībniekiem, vecākiem, skolotājiem un atbalstītājiem, kuri ir palīdzējuši veidot šo sarīkojumu!
AS „Rīgas Piensaimnieks” katram dalībniekam bija sarūpējusi  biezpiena sieriņu “Kārums”.
Pasākumu atbalstīja VKKF, Līvānu novada dome, Līvānu BJC un Līvānu novada KC.
Dienvidlatgales novada folkloras kopas, kuras piedalījās sava novada sarīkojumā, kopj savas lokālās tradīcijas un ir apguvušas sarīkojuma 2017./2018. mācību gada tēmu – „Zinu, zinu tēva sētu” aicinātas piedalīties Nacionālajā sarīkojumā, kurš šogad 19.-20 .maijā notiks Līvānos.
Sarīkojumu organizēja Valsts izglītības satura centrs (VISC) sadarbībā ar Līvānu BJC.

Anna Kārkle,
Dienvidlatgales novada bērnu un jauniešu folkloras kopu koordinatore